
Over de maatregel zelf, nemen we liever geen standpunt in. In sommige straten lijkt er een meerderheid voor te zijn, in andere een meerderheid contra. Maar in elk geval zijn de meningen verdeeld.
Het Overleg vindt het wel bijzonder jammer dat de schepenen de halfslachtige invoering van de blauwe zone verdedigen met inspraak als argument. De buurtcomités wijzen er op dat er helemaal geen georganiseerd inspraakproces voor alle buurtbewoners geweest is. De schepenen schijnen wel van heel wat individuen een verzoek ontvangen te hebben voor de invoering van deze maatregel maar het protest dat nu her en der oplaait, bewijst dat je op die manier niet alle stemmen te horen krijgt.
Het Overleg vindt ook dat de Stad veel te weinig gecommuniceerd heeft over deze blauwe zone. Een aantal mensen heeft geen persoonlijke verwittiging ontvangen; anderen zijn erg laat verwittigd. Argumenten waarom deze maatregel er moest komen, hebben we al evenmin gehoord. Ook dat is jammer want zo missen we met ons allen zicht op de beweegredenen of de eventuele voordelen van zo'n systeem.
Deze onverkwikkelijke saga bewijst voor ons nog eens dat de Stad er alle baat bij heeft om in dialoog te gaan met haar inwoners over haar beleid, mét goede communicatie en argumenten. Dialoog kan niet alleen de buurtbewoners overtuigen van de gegrondheid van het beleid of in tegendeel de schepenen bijsturen in hun beslissingen; het geeft ook buurtbewoners de kans om naar elkaars argumenten te luisteren en burenruzies te vermijden.
Foto: CC-BY-2.0 hajime7