overleg buurtcomités kessel-lo
  • home
  • mobiliteit
  • de Wenselaar
  • buurtcomités
  • plan voor Kessel-Lo
  • doe mee!
.

toeritdosering: oplossing voor de file op de diestsesteenweg?

8/11/2016

4 Reacties

 
Picture
Alles is sneller dan een stilstaande auto. Behalve een stilstaande bus.
Hopelijk trekt de toeritdosering de bus binnenkort weer vlot.

afbeelding: Wäsp, www.waspstrips.net

'Diestsesteenweg krijgt slimme lichten' bloklettert Het Laatste Nieuws. Het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid zou binnenkort starten met het proefproject met toeritdosering. Die maatregel is een belangrijk onderdeel van het nieuwe mobiliteitsplan dat Vectris maakte voor de stad Leuven (zie vorig artikel op onze site). Het moet de bussen sneller doen rijden en het verkeer binnen de bebouwde kom weer vlot trekken.
In het artikel reageert schepen Robbeets tevreden op de aankondiging. Hij laat ook weten dat de stad de rijrichting in onder andere de Werkhuizenstraat, Valvekenstraat en Heuvelstraat zal herbekijken, onder invloed van de toeritdosering. Dat is opmerkelijk want het plan van Vectris rept met geen woord over die rijrichtingen. Over de geplande flankerende maatregelen om het verkeer te beletten door de buurt te gaan sluipen, zegt Robbeets dan weer niets.

Lees het artikel hier.

4 Reacties
Karen Geurts
15/11/2016 09:58:03 pm

De reactie van Robbeets is helemaal geen goed nieuws. Zijn voorstellen voor éénrichting in de Werkhuizenstraat en R. Valvekensstraat druisen geheel in tegen het Vectrisplan dat sluikverkeer in het volledige gebied weert en via lussen maximale doorstroming per buurt garandeert.

Antwoord
Vanbilloen Johan
29/4/2017 07:31:50 pm

Een regelrechte catastrofe is dit, men leert geen lessen uit het vorige project op de Tiensesteenweg, dit komt het milieu zeker niet ten goede auto's die stilstaan.
Zelfs op zaterdag heb ik dit nog nooit gezien zo'n file!
Dit is niet de juiste oplossing

Antwoord
Karen Geurts
29/4/2017 11:08:54 pm

Misschien even uit die stilstaande, vervuilende auto kruipen en het eens vanop een afstand bekijken. Een helicopter view heet dat in het Engels, en dat is inderdaad de beste positie om de verkeerssituatie op de Diestsesteenweg te evalueren. Wat zien we? Ellenlange rijen stilstaande vervuilende auto’s. Maar wacht eens even… Daar rijdt een snelbus al die auto’s zomaar voorbij! Aan 70 km per uur helemaal vanuit Lubbeek, en daarna 50 km vanaf de grens met Leuven. Full speed. Er zijn nog heel wat plaatsjes vrij op die bus. Vreemd toch, dat al die mensen liever stilstaan in hun vervuilende wagen. Maar ja, het bedrijf betaalt, hé. En wacht, zie daar eens… Die fietsers op het Jan Vranckxtracé gaan ook precies een heel stuk sneller. En gezond ook, voor de mens in kwestie en de omwonenden. Niks vervuiling. Oei, maar wat gebeurt er daar? Die stilstaande wagens hebben een sluipweg gevonden regelrecht door Kessel-Lo, langs de woonstraten met spelende kinderen en gezonde fietsers! Had dat Vectris mobiliteitsbureau daar niet voor gewaarschuwd? Hadden zij, na 2 jaar studiewerk en overleg met de buurtbewoners geen knips en andere maatregelen voorgesteld in de Zavelstraat, Platte-Lostraat en Heidebergstraat, zodat het verkeer zich door de toeritdosering niet zou verplaatsen naar de woonwijken? Aiai, helaas. Onze schepenen vonden dat Vectris-plan maar niks. Dat ging hun petje eerlijk gezegd te boven. En dan was er nog die onweerstaanbare druk van autolobbyisten uit de buurt...

Antwoord
piet
8/7/2017 06:33:13 pm

Ik veronderstel dat jij het in je reactie hebt over de test in april, Johan? Met het OBK hebben we een eerste, heel beperkte feedback gekregen van de stad. Daaruit blijkt dat de rijtijd van de bussen, zoals Karen schrijft, inderdaad duidelijk lager lag tijdens de 2 weken dat de toeritdosering in voege was. Cijfers hebben we helaas niet gekregen.
Verder evenmin nieuws van de stad over het effect op het sluipverkeer door de leefstraten. Noch over de lengte van de file.
Jij lijkt te suggereren, Johan, dat de file een stuk langer was? Maar was ze effectief langer of was ze gewoon verplaatst? Omdat ze veel verder van de stad begon en eindigde, zoals de bedoeling is? Het is immers veel logischer en veel minder hinderlijk als een file buiten de bebouwde kom ligt. Dat komt het milieu wel ten goede. Zeker als op die plaats een vrije busbaan ligt. Zo kan de steenweg binnen de bebouwde kom weer zijn functie van doorstroming vervullen en hangt de luchtvervuiling verder van de woningen.
Wij hebben er geen uitsluitsel over of dit alles ook gelukt is. We weten alleen dat de test diende om zo'n dingen te weten te komen. Daar zijn testen voor. We hopen dat we die informatie nog krijgen en dan zullen we ze zeker verspreiden via deze site. Het is jammer dat de stad en het Agentschap Wegen en Verkeer niet spontaan dit soort info publiek maken.

Antwoord



Laat een antwoord achter.

    wat en wie?

    Het Overleg Buurtcomités Kessel-Lo (OBK) is een platform van bewonersgroepen en individuen die de mobiliteit en de bewonersinspraak willen verbeteren in deze deelgemeente van Leuven.

    Foto
    Blijf op de hoogte van de mobiliteitsplannen voor Kessel-Lo; volg ons op facebook
Maak een gratis website met Weebly